Rreziku nga mungesa e çertifikimit ISO
Menyra me e mire për shmangien e aksidenteve në veprimet e përditshmërisë është certifikimi sipas standardeve “ISO”.
Tregues për këtë është çfarë ndodh me menaxhimin e ashensorëve, për të cilët çertifikimi në ISO është i detyrueshëm. Pavarësisht ligjeve strike dhe standardeve të komunitetit, janë regjistruar 6-8 aksidente fatale në vit. Legjislacioni përkatës përmban termat se Shqipëria është përkushtuar tërësisht në respektimin e sigurisë së ashensorëve.
Roli i trupave çertifikues është veçanërisht i rëndësishëm dhe merr kapacitet “institucional” në nivelet e tregut, duke qënë se kërkohet domosdoshmërisht çertifikim nga klientët e tyre si mënyrë për të garantuar sigurinë e ushqimit të tyre, me qëllim mbrojtjen e klientëve të tyre.
Me synim mbrojtjen e konsumatorit, por gjithashtu për të forcuar besueshmërinë e sipërmarrësve lidhur me industrinë ushqimore, tregu global kërkon dhe “imponon” inspektimin dhe çertifikimin e vazhdueshëm të produkteve, cilësisë dhe sistemit të menaxhimit të sigurisë përgjatë gjithë fazave deri kur produkti nga fusha mbërrin në tavolinat e konsumatorëve.
Kërkersat e këtyre standardeve janë përcaktuar nga standarte strikte ndërkombëtare (lSO, ISO 22000, IFS, BRC, Rregulloret Europiane, etj.) dhe specifikime, të cilat duhen kontrolluar nga trupa çertifikuese (të akredituara) për këto shërbime.